Prima Pagina > Conexiuni Franco Romane > Memorie Solidariatate Pace > Comunicat: Memorie Solidaritate Pace 2012

08-09-10
DECEMBRIE 2017

Comunicat: Memorie Solidaritate Pace 2012

Proiect Memorie Solidaritate Pace

Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20125

Fundația IKON mulțumește fiecărei persoane și instituții pentru implicarea prin voluntariat în pregătirea și desfășurarea la 16.11.2012 a proiectului nostru pentru comunitatea gălățeană: "Memorie Solidaritate Pace", organizat constant din anul 2000, în parteneriat și cu participarea Ambasadei Franței în România, în cooperare cu Garnizoana Galați, Inspectoratul Școlar, Consiliul Județului, Prefectura, Primăria Galați, iar în acest an și cu colaborarea speciala a Bibliotecii V.A.Urechia, a Şcolii Nr. 28 și a Liceului de Arta Galați.

Proiectul a început la Careul Militar Francez din Cimitirul Eternitatea Galați, printr-un Ceremonial pentru marcarea celui de-al 94-lea an de la ARMISTITIUL din Noiembrie 1918 și comemorarea celor 61 de eroi francezi, care au luptat alături de romani și au murit la Galați, în Primul Război Mondial, eroi pe care nu i-am cunoscut, dar care reprezintă Simboluri din Cartea de Aur a Europei.

La omagiere au participat din partea franceză Excelenţa Sa Domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franței în România, Jean– Mark Lavallee –Atașatul apărării, Caroline Socie- Atașat al Cooperării tehnice, Ange Arnardi- Ofițer al Legăturilor de Emigrație, Xavier MARETTE- Stagiar al Cancelariei și din partea Forumului Democrat German-Klaus Hansen, alături de oficialitățile gălățene Emanoil Cătălin Bocăneanu, Prefect al Județului Galați, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, Președinte al Consiliului Județului Galați, Marius STAN, Primar al Municipiului Galați, împreună cu reprezentanți ai Asociației “Cultul Eroilor” Filiala Galați, veterani de război și peste 400 elevi din 24 unități școlare din tot Județul Galați.

Au depus coroane si jerbe comemorative Statul Major General, Instituția Prefecturii Galați, Consiliul Județului Galați, Primăria Galați și Scoli din Municipiul și Județul Galați: Școala Nr. 28 Mihai Eminescu Galați, Liceul Tehnologic Costache Conachi Pechea și Cercurile Cultul Eroilor subfiliala Pechea, Liceul Cuza, Seminarul Teologic “Sfântu Apostol Andrei”, Școala Nr. 18, Liceul “Emil Racoviță”, Școala Nr.5, Liceul Mihail Kogălniceanu, Liceul de Marina, Școala Nr.20, Liceul Tehnic “Angel Saligny”, Liceul “Sfânta Maria”.

Proiectul ”Memorie Solidaritate Pace” a inclus și Expoziția cu tema ”File de istorie– Locuri de memorie”, pregătita și desfășurata în parteneriat cu Biblioteca Județeană V.A. Urechia. Vernisajul expoziției a ilustrat prin imagini momente din Primul Război Mondial, prezentându-se cu acest prilej și o succintă carte de vizită, concretizată în expunerea istoricului instituției - adevărat monument istoric și de arhitectură, construit de Comisia Europeană a Dunării, incluzând și colaborările româno-franceze de-a lungul timpului, conturând profilul și tipologia instituției, precum și evidențiind specificul colecțiilor, în particular a celor cu valoare bibliofilă de proveniență franceză, din cadrul Secției Colecții Speciale.

Tot în cadrul proiectului, la Școala Gimnaziala Nr. 28 Galați s-a realizat activitatea tematica și francofonă ”Solidaritatea intre generații ”, care a propus dezbateri sistematizate pe arcul evolutiv "Din TRECUT - în PREZENT - pentru VIITOR", dialoguri care au adus în atenție exemple de solidaritate intre generații , dezvoltând interesul atât pentru o cultura a păcii și a solidarității, cat și pentru creșterea interesului de cunoaștere a limbii franceze, ca premisa pentru o cariera de succes.

Toate activitățile cuprinse în proiectul ”Memorie Solidaritate Pace” au avut ca scop educația sustenabila, ca motor al schimbării, iar activitățile au fost proiectate sa rămână în conștiințe pentru toată viata, fiindcă au dat un răspuns: nu este folositor sa considerăm violenta ca mijloc de rezolvare a problemelor, este mai profitabil să aplicăm solidaritatea, linia dialogului cu argumente, a non-violenţei, a toleranţei.

Respectând Trecutul Glorios, Contribuim la un Prezent Sincer şi Pregătim un Viitor Curat !

Toate proiectele comunității gălățene au nevoie de voluntariatul nostru, al fiecăruia.

Indiferent de vârstă, pregătire sau statut social, dar în acord cu abilitățile personale și cu timpul liber, putem fi voluntari și prin toate proiectele Fundației IKON: www.fundatiaikon.ro.

Marioara POPA - Presedinte Fundatia IKON

Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20127Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20122

Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20124Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20123

Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20126Ceremonie_Careu_Militar_Francez_Galati_20128Biblioteca_VA_Urechia_Galati_2012Scoala_28_Galati_2012